Premierul Shinzo Abe urmează să aibă luni consultări cu un comitet de experţi care face recomandări guvernului. Guvernul nipon ia în considerare să instituie starea de urgenţă pe o perioadă de şase luni.

Totodată, premierul japonez vrea să impună un pachet de ajutor financiar în valoare de 1000 de miliarde de dolari.

Declararea stării de urgenţă va permite autorităţilor să închidă unităţile de învăţământ şi să instituie izolarea la domiciliu a japonezilor, vizând în special capitala Tokyo şi trei prefecturi învecinate, între care Osaka.

Pentru a evita o presiune prea mare asupra sistemului de sănătate şi alte efecte nedorite pe scară largă, guvernatorii zonelor vizate de starea de urgenţă vor cere populaţiei să se abţină să iasă afară, cu excepţia cumpărăturilor de produse alimentare, dar vor fi asigurate serviciile esenţiale, inclusiv asistenţa medicală şi transportul.

În perioada de carantină, se va face mai degrabă apel la respectul pentru autoritate al japonezilor. Nu este de aşteptat să fie instituite amenzi care să îi oblige să respecte regulile.

Legile japoneze permit publicarea numelor celor care nu respectă regulile, dar nu permit amendarea sau arestarea celor care se abat de la reguli.

Shinzo Abe este supus unei presiuni crescânde pentru a lua măsuri de urgenţă în contextul creşterii numărului de contaminări. Guvernatorul Tokyo, Yuriko Koike, ceruse locuitorilor capitalei să adopte telemunca pe cât posibil şi să evite ieşirile din casă în weekend.

Chiar dacă este vecină cu China, focarul de unde a pornit epidemia de COVID-19, Japonia a fost până în prezent mult mai puţin afectată de pandemie decât Europa sau SUA. Arhipelagul nipon totaliza duminică 4.563 de cazuri, dintre care 700 pe nava de croazieră Diamond Princess, şi 104 decese, potrivit Kyodo.

Japonia a fost nevoită să amâne cu un an Jocurile Olimpice de la Tokyo din această vară din cauza pandemiei de coronavirus.

 

(Visited 545 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.