Warning: Undefined array key "og_object" in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45
INS. Constanța, pe locul 7 în clasamentul județelor cu cele mai mari și cele mai mici pensii din România
Actualitate Constanța

INS. Constanța, pe locul 7 în clasamentul județelor cu cele mai mari și cele mai mici pensii din România

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), București și județul Hunedoara sunt singurele zone din țară în care pensia medie a trecut de 400 de euro în 2021. Județul Constanța se află pe locul 7, cu o medie a pensiilor de 1.695 de lei, fiind urmat de Argeș, Cluș și Sibiu.

Scris de 
 pe data 
11 aprilie, 2022

Conform INS, cele mai mici pensii din România în 2021 au fost în Botoșani, Giurgiu și Vrancea – sub 1300 de lei (circa 260 de euro).

Cel mai ”tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, unde locuitorul mediu se apropie de 47 de ani, arată datele INS, prelucrate de Hotnews.ro. În ultimii 18 ani, situația s-a deteriorat dramatic, doar două județe având sub 40 de ani (Iași și Ilfov), mai arată datele Statisticii.

La Constanța, vârsta medie este de 41.7 ani.

Citește și: Chițac a votat împotriva majorării pensiilor! El are pensie specială de 10.000 lei și a inițiat o lege pentru a cumula încă o pensie

Cele mai ”bătrâne” județe:
Teleorman (vârsta medie e de 46,8 ani), Valcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) Caras-Severin (44 ani)

Cele mai tinere județe:
Iași, Ilfov, Suceava și Bistrița Năsăud, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 40 de ani.

Peste jumătate din județe îmbătrânesc cu o viteză mai mare decât media pe țară, iar centre universitare cum e Clujul suferă de ”îmbătrânire”- vârsta medie urcând de la puțin peste 35 de ani în urmă cu 6 cicluri electorale la aproape 42 de ani.

Zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe, ”întinerindu-și” astfel populația. Un fenomen similar are loc și în zonele mai paupere, dar acolo cauzele nu sunt de ”import” de forță de muncă tânără, ci e bazată pe natalitatea ridicată.

De când vârsta a devenit tot mai importantă în stimularea preferințelor de vot – cu alegători mai în vârstă care să favorizeze partidele cu orientare populistă și vederi de stânga- candidații ar trebui să își oferteze publicul țintă cu politici adaptate nevoilor acestuia.

Actualitate