Actualitate Sănătate

Medicul Vlad Ciurea: Cât de bună este slana cu ceapă pentru organism și care sunt regulile pentru o viață sănătoasă

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit despre obiceiurile alimentare ale românilor, despre cât de bună e slana cu ceapă pentru organism și ce reguli trebuie să respectăm pentru un stil de viață sănătos.

Scris de 
 pe data 
21 februarie, 2022

Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit, în cadrul unui podcast realizat de Damian Drăghici, despre cele mai importante reguli pentru o viață sănătoasă și un creier sănătos.

Întrebat care este secretul pentru un stil de viață sănătos și energic, medicul Vlad Ciurea a dezvăluit cele 10 porunci pe care le respectă cu strictețe:

1. Trezirea cât mai de dimineață. Încep la 5, 5:30 maximum..

2. Deschizi geamul și inspiri aerul pentru ca oxigenul să meargă în creier, în inimă.

3. Un pahar cu apă, două pahare cu apă, apă plată, fără alte medicamente… fără nimic. Încetișor, nu vă grăbiți.

4. Dușul de dimineață.

5. Fără breaking news… ci puneți o melodie plăcută, ce vă place mai mult.

6. Micul dejun… chiar dacă îi spune „mic”, încercați să stați la masă, încercați să îl luați în liniște, nu pe fugă. De mâncat lucruri cât mai plăcute, să-i placă creierului. Noi micul dejun îl luăm pentru stomac pentru a porni tot organismul.

7. Deplasarea spre serviciu. Nu trebuie făcură în fugă și în claxoane, e o greșeală totală! Apoi toate lucrurile se aranjează de-a lungul zilei”, a spus Vlad Ciurea. 

Următoarele trei porunci se referă la masa de prânz, la cină și la consumul de ecrane de care abuzăm zilnic. 

„8. Nu faceți exces de telefonie mobilă și de calculator. A trecut o oră, ne uităm pe fereastră, ieșim puțin afară. 

9. Masa de prânz trebuie să fie foarte ușoară, iar masa de seară trebuie să fie, de asemenea, ușoară. 

10. Cina trebuie să fie urmată de duș și ”nani”. În timpul somnul, organismul funcționează și curăță funcțiile neurale care pot merge peste noapte și creează o stare de bine pentru a doua zi”, a spus medicul.  

În cadrul aceluași podcast, neurochirurgul Vlad Ciurea a dezbătut și mitul slanei cu ceapă:

„Noi trebuie să mâncăm, în special, ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre și cer. Degeaba ardeleanului eu îi duc pe masă cele mai formidabile feluri de pește, de fructe de mare, că ardeleanul zice: No, apoi pentru mine cel mai bun pește e porcul!

Nu poți, pentru că schimbi structura. Este foarte greu, mai trebuie o generație ca să ne educăm, iar noi de aici mâncăm într-un anumit fel. E foarte greu să schimbi alimentația. În primul rând, alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem, este alimentația pe care o cere organismul și suntem, mai mult sau mai puțin, sclavii acestei alimentații.

Răspunsul este: un echilibru. Să știm ce ne face rău! Tuturor de place slana cu ceapă. Tuturor! Dar totul cu măsură! Acesta este răspunsul, să ții lucrurile în echilibru! Și să știi clar, că și vârsta contează, că la o anumită vârstă arzi mai mult, la alta mai puțin.

Dacă vrei să faci un efort fizic, trebuie să mănânci într-un anumit fel. Dacă ești la mare, trebuie să mănânci lucruri foarte ușoare. Răspunsul meu este: adaptat condițiilor și a celor pe care le-ai primit din educație și din această coloană a umanității”, a mai spus neurochirurgul Vlad Ciurea, în cadrul podcast-ului lui Damian Drăghici.

Actualitate