Constanța Social

„Ne pun viețile în pericol!“ Două cazuri de COVID confirmate la Oleg Danovski. Balerinii, obligați să vină la muncă

Doi artiști din cadrul companiei de balet a Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski“ (TNOB) din Constanța au fost despitați pozitiv cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, conducerea instituției a insitat ca restul angajaților, inclusiv cei care au intrant în contact direct cu bolnavii, să vină la muncă. Mai mult, știind că are cazuri pozitive confirmate în instituție, directorul TNOB, Daniela Vlădescu a aprobat deplasarea la Galați, cu autocarul, a unui grup de artiști pentru a susține un spectacol. Decizia directorului a venit și la o zi după ce Constanța intra în scenariul roșu.

Scris de 
 pe data 
27 septembrie, 2021

Într-o informare transmisă pe adresa redacției, mai mulți angajați din cadrul TNOB se arată revoltați și speriați de faptul că sunt chemați la repetiții, în ciuda faptului că doi dintre artiști au confirmat că au fost testați pozitiv cu COVID-19. Aceștia îi acuză pe directorii Daniela Vlădescu, Monica Cherecheș și pe coregraful Horațiu Cherecheș de iresponsabilitate și spun că le pun în pericol sănătatea și viețile.

„Vineri, 24 septembrie 2021, un coleg anunța că nu se simte bine, având simpomatologia COVID-19. A anunțat salvarea ca să îl testeze, atât pe el, cât și pe soția sa. Monica Cherecheș (directorul secției de balet), trimite balerinii acasă. Seara, la ora 22.00, sunt testați amandoi, el primește rezultatul POZITIV.

Așa cum era normal, colegul a anunțat și la instituție. Monica Cherecheș informa pe grupul de Facebook, pentru că acolo se afișeaza programul (sunt angajați ai teatrului care au fost blocati pe grupul respectiv, aceștia find nevoiți să apeleze la alți colegi pentru a afla programul) că unul dintre colegi este pozitiv. Cu toate acestea, ne-a chemat la muncă pe toti balerinii în ziua de luni 27 septembrie ora 10.30“, se relatează în comunicat.

Sâmbătă, 25 septembrie, Mihai Pîslaru, un alt angajat din cadrul companiei de balet, a informat conducerea că a fost testat pozitiv. În aceeași zi, municipiul Constanța a intrat în scenariul roșu, având o rată de infectare de 3,16 cazuri la mia de locuitori.

Duminică, 26 septembrie, directorul TNOB, Daniela Vlădescu aproba deplasarea la Galați a mai multor artiști din cadrul teatrului pentru un spectacol. Deplasarea a fost făcută cu autocarul, iar unii dintre artiști erau contacte directe cu bolnavii. După ce a fost confirmat pozitiv, Mihai Pîslaru a anunțat conducerea că nu se va deplasa la Galați.

Câteva ore mai târziu, angajații și colaboratorii teatrului au primit un mesaj de la Monica Cherecheș ca „miercuri la program să veniți cu test Covid facut (și rapid e buna). Urmariți programul de pe grup“.

Doamna Monica Cherecheș, știm că nu cunoasteți prea multă legislație, dar o scurtă informare v-ar putea ajuta ca să vedeți că, în cazul unei apariții a unui singur caz, toată lumea intra în izolare, fiind pericolul răspandirii rapide a numărului de infectari. Doamna Cherecheș i-a pus pe angajați și colaboratori să își faca un test rapid din farmacie, sau chiar de salivă, au transmis artiștii.

În momentul de față, în afară de cele doua persoane pozitive confirmate, mai sunt alte doua persoane care prezinta simptomatologie de COVID-19. Una dintre persoane are sotia pozitiva si asteapta rezultatul testului, iar celalalt are stare febrila. Cu toate acestea atat Daniela Vladescu, cat si Monica Chereches nu vor ca aceasta situatie sa fie cunoscuta, pentru ca institutia sa functioneze in continuare.

Autorii comunicatului relatează că în cadrul secției de balet a TNOB nu sunt respectate normele de protecție împotriva răspândirii COVID-19. „La ordinul coregrafului Horațiu Chereches, în sala de balet, în vestiare sau pe holurile teatrului nu se poarta mască! Domnul Cherecheș susține că masca se poartă doar afara, pe stradă.“

Amintim că maestrul coregraf Horațiu Cherecheș este cercetat penal după ce, în luna iunie, l-a lovit pe balerinul Ștefan Răuț pentru că a intrat pe scenă purtând mască de protecție.

Doamna Cherecheș nu ține cont de faptul ca testele se fac pe banii instituției, asa cum au procedat multe instituții de cultură din țară. Monica Cherecheș conduce dupa propriile reguli balerinii angajați in cadrul instituției, ignorând orice normă de siguranță și protecție socială. Știm că îi place să spună ca este directorul COMPANIEI, dar îi amintim doamnei Chereches ca nu este compania privata a dumneaei, asa cum stim ca isi doreste impreuna cu soțul său, Horatiu Cherecheș.

Ne dorim ca ca toate instituțiile abilitiate sa se sesizese în acest caz și să intervină! Nu putem fi obligați să mergem la muncă atâta timp cât avem două cazuri pozitive confirmate în cadrul teatrului. Sănatatea noastră, a tuturor angajaților din cadrul TNOB „Oleg Danovski“, și a familiilor noastre este pusă în pericol de comportamentul vizibil ignorant și dictatorial al conducerii instituției!“, au transmis artiștii.

Luni, 27 septembrie, Prefectura Constanța informează că incidența răspândirii COVID-19 în municipiul Constanța pentru ultimele 14 zile este de 3.77 în timp ce ieri a fost de 3,58. Totodată, la nivelul județului Constanța, incidența este de 3,04 cazuri la mia de locuitori, în timp ce ieri a fost de 2,92.

Actualitate