Actualitate Constanța

O femeie a murit după ce ambulanța a ajuns la ea după trei ore. „Conducerea SAJ Constanța trebuie demisă de urgență! Din cauza unor incompetenți, putem muri cu zile!“

Scris de 
 pe data 
3 august, 2023

O femeie din comuna constănțeană Băneasa a murit după ce a așteptat trei ore intervenția unei ambulanțe. Totul s-a întâmplat din cauză că autospecialele trimise către pacientă au fost întoarse din drum pentru alte intervenții. Deputatul USR Constanța, Stelian Ion i-a solicitat ministrului Alexandru Rafila demiterea de urgență a conducerii Serviciului Județean de Ambulanță Constanța (SAJ).

Totul s-a întâmplat în cursul serii de marți, când femeia, în vârstă de 78 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe Băneasa, acuzând probleme respiratorii. Reprezentanții SAJ Constanța spun că medicul de gardă a solicitat o autospecială cu echipaj de tip B pentru transferul pacientei la spitalul din Mangalia. Între timp, femeia a intrat în stop cardio-respirator, și a fost solicitată un echipaj de tip C.

Pentru că toate autospecialele au erau solicitate pentru alte intervenții, la UPU Băneasa a ajuns o ambulanță abia la trei ore după prima solicitare. Însă femeia deja murise.

În cursul acestei dimineți, deputatul USR Stelian Ion anunța pe pagina sa de Facebook că a făcut o interpelare către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în care semnalează lipsa de organizare a SAJ Constanța, faptul că serviciul este suprasolicitat și că la Băneasa situația este critică, pentru că există un singur echipaj de Ambulanță.

„Despre situația revoltătoare de la Băneasa am aflat la scurt timp după ce, în cursul dimineții, anunțam că am făcut o interpelare către ministrul Sănătății. În situația femeii din Băneasa putea să fie oricare dintre noi. Constănțeni sau turiști, din cauza unor incompetenți, putem muri cu zile!

În prezent, la SAJ Constanța, șapte ture de gardă sunt făcute fără medic, în timp ce alte ture au și câte 3 cadre medicale simultan. Asta se întâmplă în plin sezon estival când, iată, numărul de solicitări este extrem de mare.

Actuala conducere SAJ Constanța, păstorită și protejată de ministrul PSD, a dat dovadă de o incompetență criminală. Serviciul de Ambulanță trebuie restructurat din temelii, iar cei responsabili trebuie demiși și, dacă este necesar, să răspundă în fața Legii“, a declarat Stelian Ion.

Actualitate