Sănătate

OMS: alertă de rujeolă în Europa. Situație alarmantă în România

Foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că Europa se confruntă cu o situație critică în ceea ce privește cazurile de rujeolă și, de departe, cei mai afectați sunt românii.

Scris de 
 pe data 
21 februarie, 2018

Conform datelor OMS, în 2017, cazurile de îmbolnăvire de rujeolă pe continent au fost de patru ori mai multe decât în 2016. Așadar, printr-un simplu calcul, se poate admite că, în 2017, numărul celor care au contactat virusul a depășit 20.000 de persoane.

Aproape jumătate din cazuri au fost înregistrate în România (peste 10.800), astfel că, de la 1 ianuarie 2017 și până astăzi, 38 de persoane și-au pierdut viața din cauza acestei afecțiuni, lucru care, spun oficialii, putea fi evitat cu un simplu vaccin.

În acest context, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat pentru Digi24 că se impune adoptarea unei legi care să faciliteze vaccinarea.

„E nevoie urgent de o lege a vaccinării. Ea se află în Camera Deputaților, va trebui de urgență să ne întâlnim cu toți cei implicați, să găsim o soluție astfel încât să putem să rezolvăm această problemă. Nu se va rezolva într-un an, dar trebuie să facem ceva”

Nici Italia sau Ucraina nu stau foarte bine la capitolul îmbolnăvirii de rujeolă, astfel că, în 2017, în Italia s-au înregistrat peste 5.000 de cazuri, iar în Ucraina peste 4.700.

Actualitate