Actualitate Administraţie

PNL şi PSD au votat îndatorarea Constanţei cu 254 milioane de lei. Viceprimarul Rusu: „Prin acest împrumut creăm istorie!“

Ionut Rusu viceprimar Constanta

Primarul Vergil Chiţac a iniţiat un proiect de hotărâre pentru contractarea unui împrumut pe 13 ani în valoare de 254 milioane de lei (51 milioane de euro). În cadrul şedinţei de Consiliu Local de astăzi, 28 februarie, consilierii locali PNL şi PSD au votat pentru aprobarea proiectului.

Scris de 
 pe data 
28 februarie, 2023

Proiectul, iniţiat de primarul Vergil Chiţac, prin care se aprobă contractarea împrumutului, a fost adoptat cu 17 voturi „pentru“ și zece abțineri. Consilierii PNL şi PSD au susţinut că acest împrumut este necesar pentru finalizarea unor proiecte desfăşurate pe raza municipiului.

Viceprimarul Ionuţ Rusu (PNL) a avut o intervenţie în care a susţinut că este vorba despre un moment istoric. „Mie mi se pare un lucru de normalitate. Un oraș în plină dezvoltare are nevoie de bani (…) Suntem într-un moment al istoriei, inclusiv prin acest împrumut creăm istorie!

Consilierii USR Constanţa s-au abţinut de la vot şi au criticat faptul că nu au fost făcute consultări reale pe marginea acestui împrumut şi a modului în care vor fi direcţionaţi banii. Useriştii au propus un amendament prin care banii împrumutaţi să fie folosiţi doar pentru un nou CET şi Spitalul de Boli Infecţioase.

Preşedintele USR Constanţa, Dumitru Caragheorghe a declarat că oraşul are nevoie de fonduri europene, nu de împrumuturi. „Am găsit proiecte în lista acestui împrumut, care se găsesc în lista bugetului aprobat în luna ianuarie 2023. Considerăm că era nevoie de consultări reale pentru o astfel de sumă (…) Mai corect ar fi fost ca toate aceste proiecte, ce suferă din prisma modificării prețurilor, să intre în Consiliul Local“.

Primarul Vergil Chiţac a declarat că este nevoie de aceşti bani pentru a duce la bun-sfârşit proiectele semnate pe vremea administraţiei PSD, considerând că municipalitatea poate împrumuta cei 254 de milioane de lei fără probleme.

„ƒNu se pune problema că nu putem împrumuta acești bani (…) Avem parcuri, străzi, trotuare, trebuie să punem bani ca să putem duce la bun sfârșit proiectele pe care le-am semnat (…) Nu văd niciun motiv real pentru a refuza această cofinanțare“, a spus Chiţac.

Actualitate