Ceea ce zecile de mii de părinți de elevi din municipiul Constanța nu au avut curaj să facă, a făcut o elevă de la Liceul Traian. Roxana Șerban, în calitate de vicepreședinte a Asociației Elevilor din Constanța, a cerut tuturor părinților să nu mai plătească din buzunarul lor paza școlilor, deoarece, potrivit legii, această sarcină revină exclusiv în obligația Primăriei.

Ea a trimis tuturor școlilor constănțene o adresă de informații de interes public tuturor prin care a solicitat directorilor să spună modul în care este asigurată paza în unitatea de învățământ pe care o conduc și sursa de finanțare a acesteia.

Surprizele nu au întârziat să apară. Două școli din Constanța primesc bani de la Primărie pentru a asigura paza. „Aceste răspunsuri atestă faptul că părinții nu trebuie neapărat să scoată bani din buzunar pentru a asigura paza și protecția copiilor lor, ci directorii pot apela la sprijinul financiar al Primăriei Constanța, respectiv al Ministerului Educației Naționale. Astfel, fenomenul “fondul școlii” dispare. Așa da! De ce aici se poate și în alte școli/licee nu?”, a scris Roxana Șerban pe pagina ei de Facebook.

 

Cele două unități de învățământ care primesc bani pentru plata pazei sunt Școala Gimnazială nr.5 „Nicolae Iorga” și Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”. Drept urmare, ieri, Liceul Traian a transmis la rândul său o adresă către Primăria Constanța și Consiliul Local Municipal prin care solicită finanțarea cheltuielilor aferente pentru asigurarea pazei, în valoare de 44.000 lei.

Pe această cale, Asociația Elevilor îndeamnă toate unitățile de învățământ din municipiul Constanța să solicite asigurarea sau plata pazei de către autoritățile locale, care au această obligație potrivit Legii 1/2011, cât și Legii 35/2007. În aceste condiții, solicitarea de bani către părinți pentru asigurarea pazei școlilor poate avea inclusiv iz penal. Școlile au obligația să solicite administrației locale asigurarea pazei și nu trebuie să mai abuzeze de banii părinților doar pentru a nu supăra primarul cu cererile lor.

(Visited 2.549 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.