Constanța

Primăria Constanța vrea să nu mai permită părinților să parcheze mașinile în dreptul școlilor pentru a-și duce copiii până în clasă

Este vorba despre amenajarea unor benzi speciale de circulație în fața școlilor, unde părinții vor putea opri doar câteva secunde pentru a-și lăsa copiii să coboare.

Scris de 
 pe data 
18 aprilie, 2023

Primăria Constanța va implementa un nou proiect pilot pentru decongestionarea traficului din dreptul unităților de învățământ. Este vorba despre amenajarea unor benzi speciale de circulație în fața școlilor, unde părinții vor putea opri doar câteva secunde pentru a-și lăsa copiii să coboare. Elevii vor fi preluați de pe trotuar de către paznic sau de profesorul de serviciu și îndrumați spre curtea școlii.

Potrivit Primăriei, proiectul include un plan complet de resistematizare rutieră și pietonală, care cuprinde crearea unei zone de oprire în siguranță și de debarcare a copiilor în dreptul unităților școlare pentru părinții care își aduc copiii cu autoturismul la cursuri.

În primă fază, sistemul “Kiss and Ride” va fi instituit la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” de pe strada Răscoala din 1907 și pe strada Unirii, în dreptul Școlii Gimnaziale Nr. 43 „Ferdinand”.

Este vorba despre un refugiu de “debarcare/îmbarcare”, un culoar pe unde părinţii intră cu maşina, opresc în faţa şcolii, iar paznicul sau profesorul de serviciu preia copilul pentru a-l conduce în siguranţă în curtea instituţiei de învăţământ.

„Părinţii intră cu maşina, opresc în faţa şcolii, copilul își ia la revedere apoi părintele pleacă către muncă sau domiciliu. Timpul total pentru a lăsa copilul la şcoală este de aproximativ 20 – 30 de secunde”, explică Primăria Constanța.

Sistemul de oprire și debarcare a elevilor în siguranță a fost realizat de Primăria Municipiului Constanța împreună cu reprezentanții Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța și Confort Urban. Aceștia au avizat implementarea acestui sistem de trafic în cadrul Comisiei de Circulație. Echipaje din cadrul Poliției Locale Constanța vor fi prezente la orele de vârf în apropierea unităților școlare. Dacă se va dovedi eficient, acest sistem de oprire și debarcare a elevilor în condiții de siguranță va fi implementat și la alte unități de învățământ din municipiul Constanța.

Actualitate