Actualitate Constanța

Primarul Chițac și-a angajat un nou consilier personal. USR: „L-a protejat pe Mazăre votând împotriva constituirii municipiului ca parte civilă în Dosarul Retrocedărilor Ilegale“

Horia Căliminte (foto dreapta. Sursa: Ziua de Constanta)

Primarul Vergil Chițac l-a adus în Primărie pe Horia Căliminte, oferindu-i un post de consilier personal. Căliminte este fost membru PRM, PNL și unul dintre consilierii municipali care, în 2008, nu au vrut ca municipiul Constanța să fie parte civilă în Dosarul Retrocedărilor Ilegale în care Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Scris de 
 pe data 
15 septembrie, 2022

Horia Căliminte, care în prezent ocupă provizoriu și o funcție în Consiliul de Administrație al societății Confort Urban, a revenit alături de Vergil Chițac. Președintele USR Constanța, Dumitru Caragheorghe, a reacționat declarând pe pagina sa de Facebook că aducerea lui Căliminte în Primăria Constanța reprezintă „o dovadă clară a disprețului pe care acest edil îl manifestă față de constănțeni.“

În campania electorală, Vergil Chițac promitea că se va înconjura și va fi consiliat doar de oameni competenți. După ce l-a adus pe Horia Constantinescu (PSD), acum a venit rândul unui alt Horia, cel puțin la fel de sinistru, de care primarul Chițac vrea să aibă grijă: Horia Căliminte“, a scris Caragheorghe.

Liderul USR a continuat prin a descrie cine este Căliminte și care este trecutul politic al noului consilier al primarului.

Înainte de toate și cel mai important aspect legat de Căliminte îl reprezintă faptul că este unul dintre consilierii municipali care, în anul 2008, l-au protejat pe inculpatul Radu Mazăre (PSD) votând împotriva adresei DNA în care procurorii cereau să se stabilească dacă municipiul Constanța se constituie parte civilă în procesul din Dosarul Retrocedărilor Ilegale, pentru care Mazăre a fost ulterior condamnat la 9 ani de închisoare.

În prezent, municipaliatea are de recuperat 20 de milioane de euro – dintr-un prejudiciu calculat inițial la 114 milioane de euro – în urma condamnărilor din dosarul Retrocedărilor. Cu toate acestea, Chițac a considerat că un individ precum Căliminte este potrivit să-l consilieze personal și pe banii constănțenilor.

Un traseist politic, rămas fără partid. Pe vremea când vota cot la cot cu PSD, Căliminte era membru PRM. Ulterior, s-a transferat la PNL, iar în 2016 chiar Vergil Chițac, care pe atunci era președintele organizației municipale, l-a pus pe lista de consilieri municipali. Un an mai târziu, în 2017, Căliminte avea să-și piardă funcția fiind dat afară din PNL sub acuzația de încălcare a Codului Etic. În același an, tot cu scandal, demisiona din PNL și actualul primar, Vergil Chițac.

Postul de consilier personal nu este primul „abonament“ la bani publici pe care primarul îl oferă lui Căliminte. La începutul acestui an, Vergil Chițac l-a propus ca membru provizoriu în Consiliul de Administrație al Confort Urban, post pe care l-a obținut cu sprijinul PNL și PSD.

Așadar, iată cum funcționează și ce fel de oameni alcătuiesc cercul de consiliere personală al primarului Chițac. Este încă o dovadă clară a disprețului pe care acest edil îl manifestă față de constănțeni.

Actualitate