Sănătate

Revoltător! Un copil de 7 ani a murit în spital după ce medicilor le-au trebuit 40 de minute să găsească defibrilatorul

sursa foto: adevarul.ro

Un copil de 7 ani a murit într-un spital public din România după ce personalului medical le-a trebuit 40 de minute pentru a aduce defibrilatorul, deși cel mic intrase în stop cardio-respirator.

Scris de 
 pe data 
29 noiembrie, 2019

Potrivit adevarul.ro, povestea revoltătoare a început în urmă cu o săptămână, atunci când pe corpul băiatului a apărut o erupţiei, motiv pentru care părinţii şi-au dus copilul la medicul de familie. Acesta din urmă a pus diagnosticul: varicelă. Băiatul a fost tratat cu Nurofen şi Paracetamol.

La doar câteva zile, băiatul a început să se învineţească, iar părinții speriați au chemat ambulanța.  Deşi în discuţia purtată cu dispeceratul părinţii au explicat starea gravă în care se afla băiatul, s-a decis că nu e urgenţă şi că va veni o ambulanţă din Paşcani, nu din Iaşi. De la doar 1 kilometru distanţă, ambulanţa a ajuns în 17 minute.

Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului, a declarat pentru Ziarul de Iaşi, că „ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistra­rea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“.

Ajuns la Spitalul Municipal Paşcani, băiatul a putut vorbi câteva minute cu medicii, timp în care i s-a administrat o perfuzie şi o pastilă. Însă, după zece minute, Ianis şi-a pierdut cunoştinţa. Medicii au apelat la manevre clasice pentru resuscitare.

Defibrilatorul era la parter, iar băiatul de 7 ani se afla la etajul cinci al spitalului. „L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui“, a povestit Adria Popoaia, pentru Ziarul de Iaşi.

 

Actualitate