Politică

Sondaj CURS / PSD conduce detașat, PNL – dublu față de AUR; USR, a patra forță politică

La întrebarea referitoare la scenariul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri, 34% dintre cei care au răspuns au indicat faptul că ar pune ștampila pe PSD, în timp ce PNL ar obține 24%.

Scris de 
 pe data 
29 noiembrie, 2022

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, actuala coaliție de guvernare ar obține o majoritate clară în Parlament, cu 63 de procente, arată ultimul sondaj de opinie realizat de CURS. De departe, cel mai votat partid politic din România ar fi PSD.

La întrebarea referitoare la scenariul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri, 34% dintre cei care au răspuns au indicat faptul că ar pune ștampila pe PSD, în timp ce PNL ar obține 24%.

Pe locul trei se plasează AUR cu un procent de 12%, de două ori mai puțin față de liberali. Locul al patrulea este ocupat de Uniunea Salvați România (USR), partid susținut de 9% dintre respondenți. UDMR e în continuare la o intenție de vot de 5%.

Cine se află sub prag

Imediat sub pragul parlamentar sunt Partidul Mișcarea Populară, cu 4%, dar și formațiunea controlată de Dan Voiculescu, Partidul Umanist Social-Liberal, tot cu 4%.

Cu o intenție de vot de sub 2% sunt Forța Dreptei (Ludovic Orbab), REPER (partidul condus de Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu, dar unde un rol îl joacă și Dacian Cioloș), SOS România (Diana Șoșoacă) și Alianșa pentru Patrie (coordonat de Codrin Ștefănescu).

De asemenea, 86% dintre români declară că sunt foarte afectați și destul de afectați de creșterea prețurilor din ultima perioadă.

CITEȘTE ȘI: Sondaj. Putin, Iohannis și Chițac, personajele cele mai dezagreate de constănțeni

Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 1067 respondenți, cu vârstă de 18 ani și peste, tipul eantionului fiind probabilist, multistadial, stratificat, cu o marjă de eroase de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere, față în față, la domiciliile respondenților. Perioada de realizare a fost 8-22 noiembrie 2022.

Actualitate