Politică

Sondaj de opinie Constanța: Stelian Ion și Chițac la egalitate (19%), Făgădău conduce cu 26%

candidati primaria Constanta

Stelian Ion (USR-PLUS) și Vergil Chițac (PNL) se află la egalitate de procente în ultimul sondaj de opinie realizat politologul Sebastian Lăzăroiu în baza datelor sociologice întocmite de Novel Research.

Scris de 
 pe data 
28 august, 2020

Conform datelor culese de compania Novel Research, la începutul lunii august pe un eșantion de 600 de subiecți, interviuri față în față, și publicat de ziare.com, politologul Sebastian Lăzăroiu a întocmit un sondaj prin din care a rezultat că, după retragerea lui Mohammad Murad din cursă, Stelian Ion și Vergil Chițac se află la egalitate de procente, 19%, în timp ce Decebal Făgădău poate câștiga cursa cu un avans de 7 puncte procentuale, potrivit ziare.com

Clasamentul pentru funcția de Primar al Constanței arată deocamdată altfel:

 1. Decebal Făgădău (PSD) – 26%
 2. Stelian Ion (USR PLUS) – 19%
 3. Vergil Chițac (PNL) -19%
 4. Nicoleta Ploscaru (independent) – 11%
 5. Corina Martin (PER) – 9%
 6. Horia Constantinescu (PP-USL) – 5%
 7. Claudiu Palaz (PMP) – 4%
 8. Mircea Dobre (Pro România) – 4%
 9. Altul – 3%.

De asemenea, 29% dintre respondenți au declarat că sunt nehotărâți sau nu votează!

În ceea ce privește competiția pentru Consiliu Local Constanța situația se răstoarnă. PNL conduce cu 29 de procente.

Clasamentul pentru Consiliu Local Municipal Constanța:

 1. PNL – 29%
 2. PSD – 24%
 3. USR PLUS – 18%
 4. Pro România – 9%
 5. PER – 8%
 6. PMP – 6%
 7. PP-USL – 2%
 8. ALDE – 2%
 9. Altul – 2%

Potrivit sociologului Sebastian Lăzăroiu, retragerea candidaturii lui Mohamad Murrad a salvat o parte din voturile USR PLUS și PNL, însă nu suficient pentru a amenința poziția lui Făgădău.

Problema aici, spune Lăzăroiu, este candidatura lui Vergil Chițac care nu este îmbrățișată nici măcar de propiul partid PNL, lucru ușor vizibil în orice sondaj. Chițac are 10 procente mai puțin decât propriul partid și trage PNL în jos.

„Povestea lui Chitac cu PNL e una relativ cunoscută la nivel local. După ce a pierdut alegerile la primărie, tot în fața lui Făgădău, în 2016, și după ce n-a reușit să se încoroneze șef al liberalilor constănțeni, a demisionat din partid, cu surle, trâmbițe și plângeri penale. Revenit, în 2020, pe post de candidat impus de la centru, organizația îl întâmpină cu răceală, cum e și firesc.

De altfel, ruptura dintre Chițac și partid e vizibilă în sondaje. În vreme ce PNL este clasat pe primul loc, cu 29%, Chițac este cu 10 puncte procentuale în urma partidului, un eveniment statistic rar în alegerile din România”, spune Lăzăroiu pentru ziare.com.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește coabitarea Chițac-PNL, există două variante: fie partidul îl trage în sus pe Chițac, fie candidatul duce partidul la vale, ultima variantă fiind cea care se confirmă până acum.

„Pentru a înțelege care dintre cele două tendințe e mai probabilă, e suficient să ne uităm că, în dinamică, partidul a pierdut din iunie până în august cinci puncte procentuale (de la 34% la 29%) (conform unui sondaj anterior realizat de acelasi Novel Research).

În iunie, Chitac era tot cu 10 puncte în urma partidului (24% față de 34%). Liderii organizației se încăpățânează să parieze pe el, probabil în virtutea unui joc intern, pentru că și ei au nevoie să piardă Chițac, altfel ar exista riscul să preia organizața, cu care amiralul se află în relații reci”, scrie Lăzăroiu pentru ziare.com.

Politologul și sociologul Lăzăroiu susține că la Constanta e un exemplu de „miopie a liderilor locali sau, mai cuâind, de viziune partizană și interese mărunte”. Acesta spune că nu trebuie excluse nici interesele oamenilor de afaceri care țin prizonieri candidați sau organizații întregi, pariind de multe ori pe doi sau trei favoriți, în așa fel încât rezultatul să fie convenabil în orice variantă.

„La Constanța, pare că acesta e punctul de echilibru la care s-a ajuns. Un grup de afaceri pune jetoanele pe Făgădău și Chițac, organizația locală a liberalilor preferă să câștige actualul primar decât să fie preluată de intrusul Chitac, iar Ludovic Orban dă din umeri, încredințat de liderii constănțeni că victoria e garantată”, a mai adăugat Sebastian Lăzăroiu.

 

Actualitate