Actualitate Constanța

Teodosie încasează lunar 28.000 de lei, bani publici. Declaraţia de avere a controversatului Arhiepiscop al Tomisului

Editare foto: Constanta de Azi
Scris de 
 pe data 
2 mai, 2023

În fiecare lună, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu încasează de la statul român aproximativ 28.000 de lei (6.000 de euro). Potrivit declaraţiei de avere, ierahrul încasează anual un total de 334.433 de lei.

Potrivit defapt.ro, mai mult de jumătate din bani, 176.304 lei vin prin intermediul Arhiepiscopiei Tomisului. Restul sumei, 158.129 lei, îi intră în conturi lui Teodosie de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, unde era titular în cadrul Facultăţii de Teologie.

Veniturile lui Teodosie Petrescu sunt prezentate în declarația de avere din 2021, acesta fiind ultimul an în care arhiepiscopul şi-a făcut public documentul (click AICI pentru vizualizare).

Trebuie precizat faptul că Senatul Universităţii Ovidius lua decizia, în luna iulie 2021, să nu mai prelungească activitatea ca titular pentru cadrele didactice care ieşiseră la pensie, fapt ce a dus la încetarea contractului pe care ierarhul îl avea cu instituţia. Cu toate acestea, Teodosie a dat în judecată UOC şi a câştigat procesul, decizia definitivă a Curţii de Apel Constanţa fiind dată în luna ianuarie 2023.

Recent, arhiepiscopul Teodosie a fost implicat într-un duel al declaraţiilor cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, iar patriarhul Daniel i-a cerut ierarhului de la Constanţa să pună capăt disputei cu Bănescu.

Potrivit unei scrisori trimise de patriarhul Daniel către Teodosie, urmează ca, în iunie, Sfântul Sinod să ia o decizie legată de „problema distincției dintre poziția oficială a Bisericii și opiniile individuale ale ierarhilor, clericilor și mirenilor”.

Între Vasile Bănescu și arhiepiscopul Teodosie a avut loc o dispută publică, în care acesta din urmă a afirmat, printre altele, despre Bănescu, că „are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată”.

Actualitate