Politică

UDMR a bătut palma cu PSD. Ce le-a dat Dragnea ungurilor pentru a nu vota moțiunea

Negocierile dintre PSD și UDMR au dat roade, liderul formațiunii maghiare Kelem Hunor anunțând că parlamentarii săi nu se vor afla în sală la votarea moțiunii. Prin această metodă, UDMR se asigură că niciunul dintre deputații și senatorii săi nu vor avea tentația de a vota împotriva Guvernului Dăncilă. 

Scris de 
 pe data 
27 iunie, 2018

Președintele UDMR Kelem Hunor a anunțat în această dimineață că parlamentarii maghiari nu se vor afla în sală în momentul votării moțiunii de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Dăncilă. Decizia conducerii Uniunii survine după ce s-au purtat discuții și negocierii cu liderii PSD. Niciuna dintre părți nu a vrut să spună care sunt termenii acestei înțelegeri, însă este lesne de înțeles care a fost miza. Deputaţii vor vota, tot astăzi, proiectul de Cod administrativ, iar printre prevederi se numără şi eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, dar şi cum vor fi montate plăcuţele bilingve. Un mare câștig pentru minoritatea maghiară, care, de acum încolo, va putea impune folosirea limbii materne în toate instituțiile publice în localitățile și județele unde locuiesc unguri.

Pentru a-și securiza majoritatea parlamentară în fața moțiunii de cenzură, PSD și ALDE au decis încă de zilele trecute să nu își lase deputații și senatorii în sală la votarea moțiunii, evitând astfel trădările din partid.

Actualitate