Într-o țară în care nu avem spitale, școli, milioane de oameni sunt asistați social, Guvernul vrea să ofere câte 2.800 euro pe an fiecărui deținut, pe motiv că nu sunt condiții decente în penitenciare iar CEDO ne obligă să luăm măsuri.

În urma acestor afirmații, deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, susține că această inițiativă legislativă a Guvernului PSD-ALDE este o adevărată umilire a oamenilor cinstiți, a societății române, în condițiile în care cheltuielile statului român cu un deținut sunt de 3.500 lei pe lună.

Un deținut costă statul român, în momentul de față, 3.500 lei/lună. Cu tot ce înseamnă mâncare, asistență medicală, pază, cheltuieli de întreținere. În plus, guvernul PSD-ALDE vrea să mai acorde o primă de pușcăriaș, pentru fiecare deținut în parte, de peste 2.800 euro pe an. Probabil dintr-un gest de solidaritate, cunoscătorii știu de ce. Întreaga opinie publică asistă siderată, zilele acestea, la spectacolul grotesc al guvernului privind despăgubirile acordate pușcăriașilor. Prin vocea ministrului Tudorel Toader, Guvernul anunță că este pregătit să scoată din visteria statului peste 550 milioane euro, sumă anunțată public de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), bani ce vor fi acordați persoanelor private de libertate, indiferent de infracțiunea comisă.

Pedofili, violatori, criminali sau tâlhari, toți vor fi despăgubiți cu sume cuprinse între 5 și 8 euro pe lună, ceea ce înseamnă că pentru fiecare an de detenție, un condamnat va primi aproximativ 2800 euro. Într-adevăr, statul român a pierdut procese la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în spețe ce privesc condițiile de detenție din închisorile românești, solicitând autorităților de la București să remedieze problema. Însă, în loc să meargă la cauza problemei, pentru a găsi soluții în ceea ce privește lipsa spațiilor,  a condițiilor, Tudorel Toader crede că este mai ușor să umpli cu bani buzunarele condamnaților, într-un total dispreț față de suferințele și traumele victimelor, față de regulile oricărei societăți civilizate”, a declarat deputatul Bogdan Huțucă pe pagina sa de Facebook.

Deputatul Bogdan Huțucă

Mai mult decât atât, acesta susține că Partidul Național Liberal a luat în serios încă de la început această problemă,punând pe tapet soluții viabile și mult mai eficiente, atât din punct de vedere economic pentru statul român, dar mai ales pentru integrarea ulterioară și recuperarea socială a anumitor categorii de condamnați.

Spre exemplu, PNL susține o propunerea legislativă privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, până la 2 ani, care  constau în înlocuirea executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu executării pedepsei la domiciliu, în libertate sau în regim penitenciar special, prin control cu brățară electronică. Prin astfel de măsuri, statul ar scăpa de cheltuieli uriașe, închisorile nu ar mai fi supraaglomerate, iar persoanele condamnate ar avea mult mai multe șanse de reabilitarea și reintegrare socială”, a mai adăugat liberalul constănțean.

 

(Visited 187 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.