Sănătate

Un virus face ravagii printre copiii mici. Pediatrul Mihai Craiu: „Au nevoie de oxigen pentru a respira. Nu mai avem unde să îi punem”

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că 10% dintre copiii care se prezintă la Urgență au nevoie de oxigen pentru a respira.

Scris de 
 pe data 
6 decembrie, 2022

Medicii pediatri din România se declară copleșiți de numărul uriaș de copii care ajung la spital în stare gravă afectați de virusul sincițial respirator. Spitalele nu mai au locuri în saloane și la terapie intensivă, în timp ce în farmacii nu se mai găsesc medicamente pentru tratarea infecțiilor respiratorii sau antitermice.

Numărul pacienților în spitalele de copii s-a dublat în ultimele săptămâni. Dacă înainte veneau la fiecare 24 de ore câte 100, acum vin și peste 200, așa cum este la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, informează digi24.ro.

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că, pur și simplu, nu mai există locuri în spitale pentru noi copii bolnavi. „Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate. 10% dintre copiii care ajung în camera de gardă au insuficiență respiratorie, spun medicii, adică au nevoie de oxigen pentru a respira”, a precizat pediatrul Mihai Craiu.

CITEȘTE ȘI: Pediatru, despre spaima părinților când copiii fac febră: „Medicul escroc sau prost prescrie antibiotic și câștigă noi pacienți și prestigiu”

Copiii mici, cel mai grav afectați

Medicul subliniază că acest virus face ravagii mai ales în rândul copiilor foarte mici: „În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „știți, nu e chiar atât de grav..” Unii au acceptat. În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația”.

Actualitate