Actualitate Constanța

Urmașii românilor persecutați de dictatură vor avea o asociație, sprijiniți de USR și Forța Dreptei Constanța

Scris de 
 pe data 
18 ianuarie, 2024

Zeci de mii de pensionari din Constanța și Dobrogea așteaptă de peste trei ani ca Guvernul să pună în aplicare Legea 154 prin care beneficiază de o indemnizație în calitate de urmași ai „persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată în perioada 1940 – 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri”. Punerea în aplicare a legii a fost amânată de trei ori până acum.

Mai multe persoane, care se încadrează ca beneficiari ai Legii 154, au participat, miercuri, 17 ianuarie 2024, la o dezbatere publică organizată de USR și Forța Dreptei Constanța pentru găsirea unor soluții menite să ducă la aplicarea actului normativ, amânat de guvernul PSD-PNL. La eveniment au fost prezente aproximativ 100 de persoane.

„Abia ieri, după trei săptămâni, Casa de Pensii Constanța a trimis un comunicat prin care anunța beneficiarii că vor primi banii abia de la 1 ianuarie 2025, pentru că aplicarea legii s-a amânat din nou. Este o mare mizerie și statul român știa de la bun început ca banii nu vor fi plătiți și este doar o chestiune politică“, a declarat deputatul Bogdan Bola, președinte Forța Dreptei Constanța.

Senatorul USR Remus Negoi a susținut că, de mai bine de doi ani, face demersuri pentru prorogarea Legii 154 și anunțat că cele două organizații politice vor depune un amendament prin care indemnizațiile să fie plătite de la 1 iulie 2024.

Deputatul USR Stelian Ion, președinte USR Constanța, a propus înființarea unei asociații care să-i reprezinte pe toți beneficiarii legii în relația cu instituțiile statului. „Din punctul nostru de vedere, este important să existe o astfel de asociație în Constanța și putem ajuta cu înființarea ei. O facem benevol și ne punem la dispoziție toate mijloacele juridice pentru a vă ajuta“, a declarat Stelian Ion.

Oamenii au fost de acord, iar asociația urmează să fie înființată în perioada următoare. Membrii acesteia își vor alece un reprezentat care să faciliteze dialogul cu reprezentanții politici.

„Important este să nu renunțăm, nici noi și nici ei, să luptăm pentru drepturi legale. PSD și PNL i-au amăgit pe oameni, promovând această lege în scopuri electorale, ca apoi să își bată joc de peste 100.000 de români, neacordându-le sumele promise“, a transmis Bola.

„Poveștile lor sunt cutremurătoare, iar asta face ca bătaia de joc la care îi supune guvernul PSD-PNL să fie la un nivel greu de acceptat. Am făcut un prim pas important într-o direcție bună și am reușit să transmitem mesajul că umilirea la care sunt supuși nu mai este tolerată. În toată Dobrogea sunt aproximativ 30.000 de beneficiari ai Legii 154. Ei nu mai pot fi ignorați!“, a spus Stelian Ion.

Actualitate