Actualitate Constanța

Useriştii cer demisia lui Teodosie. „Înalt Preaapărătorul lui Putin să privească atent imaginile cu miile de refugiaţi din Ucraina“

USR Constanţa a lansat un atac dur la adresa arhiepiscopului Tomisului, Teodosie Petrescu, în care îi cer demisia şi retragerea din spaţiul public, totodată solicitând Patriarhiei Române să taxeze public declaraţiile acestuia în care îl numeşte pe Vladimir Putin „ctitor de biserici“ şi minimalizează războiul din Ucraina.

Scris de 
 pe data 
26 februarie, 2022

CONTEXT. În urmă cu două zile, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat că în Ucraina nu este un război de apărare a credinţei şi a gliei, ci unul în care nu a fost destulă diplomaţie. Teodosie a susţinut că nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi. Declaraţia a venit după ce, în urmă cu două săptămâni, Teodosie afirma că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim.

În cursul zilei de sâmbătă, 26 februarie, USR Constanța a publicat pe pagina de Facebook un mesaj în care critică declarațiile lui Teodosie, cerându-i demisia și retragerea din spațiul public. Useriștii îl numesc pe ierarhul de la Constanța „Înalt Preaapărătorul lui Putin“ și solicită Patriarhiei Române să vină cu o poziție fermă prin care să sancționeze declarațiile arhiepiscopului.

Redăm mai jos textul integral, publicat de USR Constanța:

Este inacceptabil ca în actualul context tragic din Ucraina, unul dintre liderii Bisericii Ortodoxe Române să se poziţioneze public în favoarea unui monstru precum Vladimir Putin, fie prin declaraţii în care îl laudă şi îl numeşte „ctitor de biserici“ sau prin afirmaţii prin care încearcă să minimalizeze nenorocirea abătută asupra poporului ucrainean.

Client al avocatei extremist-naţionaliste Diana Şoşoacă, susţinătoare a expansionismului rusesc, declaraţiile pro-Putin ale arhiepiscopului Tomisului reprezintă o pată neagră adusă judeţului nostru şi, implicit, României. Să nu uităm că declaraţiile sale au fost răspândite şi vizionate de zeci de mii de oameni pe reţelele sociale. Un mesaj iresponsabil, extrem de periculos, prin care Teodosie Petrescu nu face altceva decât să încurajeze indirect extremismul în rândul populaţiei civile şi manifestări ce pot duce la pierderea de vieţi omeneşti.

Astfel, solicităm Patriarhiei Române să sancţioneze public şi ferm poziţia arhiepiscopului Teodosie Petrescu. Este un moment în care Biserica Ortodoxă Română poate şi trebuie să arate clar că nu mai tolerează în rândul său extremismul şi discursurile rusofile!

De asemenea, îl invităm pe Teodosie, Înalt Preaapărătorul lui Putin, să privească atent imaginile cu miile de refugiaţi din Ucraina, cu miile de civili, femei şi copii care se adăpostesc în metroul din Kiev din calea bombardamentelor şi apoi să aibă decenţa de a demisiona din conducerea Arhiepiscopiei Tomisului şi de a se retrage din viaţa publică. Constanţa şi Dobrogea au nevoie de un lider al Bisericii care să promoveze pacea, unitatea şi iubirea de semeni, nu dezbinarea, controversa şi simpatiile politice.

Este timpul ca astfel de personaje, care nu fac cinste democraţiei şi ale căror interese obscure le determină să susţină terorişti precum liderul de la Kremlin, să dispară din peisajul cotidian!“

.

Actualitate