Actualitate Constanța

VIDEO. DNA. Primarul Vergil Chițac, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Scris de 
 pe data 
13 iulie, 2023

Primarul PNL Vergil Chițac a fost prezent astăzi, 13 iulie, la sediul DNA Constanța, fiind chemat pentru audieri într-un dosar privind un presupus abuz în serviciu legat de activitatea Club Sportiv Municipal (CSM). Două ore mai târziu, Direcția Națională Anticorupție a transmis că primarul este cercetat penal.

De îndată ce a coborât din mașină în fața DNA, Chițac a spus că va da mai multe declarații după terminarea audierilor, susținând că nu știe de ce a fost chemat. „Nu știu… O să vă spun tot când ies! Nu este absolut nimic, totul este în regulă“.

Câteva minute mai târziu, Vergil Chițac a ieșit de pe poarta DNA, însă nu părea să mai aibă aceeași încredere și a fost foarte reținut în declarații. „E vorba de o procedură (pe) care a derulat-o CSM-ul, n-are legătură cu Primăria… Problema s-a derulat la CSM.“

La audierile DNA au mai fost chemați și Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța, viceprimarul Ionuț Rusu (PNL) – care a spus că este în concediu – și Alin Vintilă, șeful Departamentului de Achiziții din Primăria Constanța.

DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
CHIȚAC VERGIL, primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
VINTILĂ ALIN, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
TALPEȘ ANDREI, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • șantaj.“

Publicația Info-Sud-Est.ro a relatat faptul că procurorii DNA Constanța au efectuat, joi, percheziții la Primăria condusă de Vergil Chițac. Potrivit surselor, primarul Vergil Chițac ar fi suspect de abuz în serviciu. De asemenea, în dosar ar mai fi vizați ca suspecți Ionuț Rusu și Alin Vintilă.

Dosarul vizează concursul de bărci de mare viteză de pe lacul Siutghiol. Procedura de achiziție pentru organizarea evenimentului nu ar fi respectat legea, iar finanțările ar fi nelegale, conform surselor ISE.

Actualitate