În urmă cu o săptămână, Arhiepiscopia Tomisului anunța că va relua slujba de Înviere, îndemnându-i pe credincioși să vină la bisericile din tot județul pentru a lua, a doua oară, Lumina Sfântă.

Demersul inițiat de arhiepiscopul ÎPS Teodosie a stârnit un val de reacții în spațiul public, fiind dur criticat. Chiar și Patriarhia Română s-a delimitat de inițiativa ierarhului de la Constanța, spunând că slujba de Înviere deja a fost organizată de Paște, conform canoanelor bisericești.

Și prefectul Constanței, George Niculescu a transmis un mesaj în care a catalogat ca fiind inoportun îndemnul Arhiepsicopiei Tomisului de a chema oamenii la slujbă, dat fiind faptul că ne aflăm într-o perioadă de pandemie cauzată de un virus letal.

Personal, consider că am primit Lumina Sfântă în noaptea de 18 spre 19 aprilie. În condiții noi, neobișnuite, chiar vitrege, credincioșii s-au simțit legați, prin credința lor sufletească, de Dumnezeu. Chiar dacă nu au fost respectate tradițiile bisericii, cu lăcașe de cult pline de enoriași, puterea sărbătorii pascale a fost simțită de fiecare dintre noi.

Din acest motiv, nu consider oportună chemarea credincioșilor, în număr mare, pentru a asista la o slujbă care deja a avut loc. Nu o spun doar eu, ci și mai marii Bisericii Ortodoxe Române.“, a transmis Niculescu pe pagina sa de Facebook.

Cu toate acestea, ÎPS Teodosie și-a văzut de treaba lui, profitând de autonomia pe care o deține în cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a ținut slujba, unde a împărțit Lumină celor prezenți în noaptea de marți spre miercuri (26 spre 27 mai) în fața catedralei arhiepiscopale din Constanța.

Unii dintre oameni au purtat măști de protecție, însă cei mai mulți nu au respectat această măsură și nici nu au ținut cont de distanțare pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

În timpul slulbei, ÎPS Teodosie a explicat decizia sa spunând că „oamenii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă” și „trebuia reparat acest neajuns”. La sfârșitul Învierii 2.0, Teodosie a împărtășit credincioși folosind, din nou, aceeași linguriță.

Incidentele nu au lipsit de la eveniment. La scurt timp după începerea slujbei, în timp ce ÎPS Teodosie citea un acatist, un bărbat revoltat a lansat o serie de injurii la adresa arhiepiscopului.

„Ești Satana! Bulangiule! Iisus a înviat o singură dată, nu de câte ori vrei tu!”, a strigat bărbatul aflat de pe trotuarul din fața lăcașului de cult. Spiritele s-au calmat după ce bărbatul a fost abordat de câțiva polițiști, care l-au condus la dubă, fără prea multe explicații.

 Sursa video: Adevărul.ro

 

(Visited 4.588 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.