Actualitate Constanța

A murit Paul Pârvu, jurnalistul căruia Ion Iliescu i s-a adresat cu „Măi, animalule!“

Jurnalistul constănțean Paul Pârvu s-a stins din viață duminică, 30 ianuarie, cu o zi înainte de a împlini vârsta de 61 de ani. Paul Pârvu fusese internat în stare gravă la spital fiind confirmat cu SARS-CoV-2.

Scris de 
 pe data 
31 ianuarie, 2022

Paul Pârvu a devenit celebru în 1992 după ce Ion Iliescu, pe atunci președintele României, i s-a adresat cu expresia „Măi, animalule!”. Totul s-a întâmplat de Ziua Marinei în cursul unei vizite pe care Iliescu o desfășura la Constanța.

Pârvu era jurnalist la ziarul Telegraf și intenționa să-i adreseze mai multe întrebări președintelui. Într-un interviu acordat, în 2011, pentru Ziua de Constanța, jurnalistul constănțean a rememorat momentul care l-a făcut celebru.

Am căutat-o cu lumânarea, pentru că pentru noi, fie că ne numeam Mazăre, Pârvu, Băcanu sau oricine altcineva din presa românească, Iliescu era ceea ce zbieram noi în Piaţa Universităţii: „Iliescu, pentru noi, este Ceauşescu doi”. Pentru mine, el a rămas aşa, pentru foştii mei colegi, se pare că nu. Întâmplarea în sine nu a fost deci chiar o întâmplare, nu l-am provocat pe preşedinte, deşi mi s-a tot sugerat în cele trei ore cât l-am aşteptat în faţa Prefecturii, pe 15 august 1992. Pur şi simplu nu am putut să mă abţin să nu-i arăt cât de mult apreciam faptul că ne fereşte de o prea bruscă trecere în normalitate.

Nu mă aşteptam să fie atât de impresionat de insistenţa mea încât să mă trezesc cu el de gât, până în momentul în care a constatat că din buzunar tocmai îmi cădea o legitimaţie mare, galbenă, pe care scria PRESA.“, a povestea Paul Pârvu.

Cititi interviul integral AICI.

Actualitate