Totul a început după ce purătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, i-a criticat, în cadrul unei emisiuni pe preoții antivacciniști care spun că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie”. El a precizat că astfel de declarații i-au demobilizat pe credincioși să se vaccineze. Bănescu a spus că oamenii ar trebui să se informeze de la medici atunci când vine vorba de sănătatea lor și că nu există un conflict între știință și credință.

În replică, ÎPS Teodosie, individ care a încălcat în mod repetat măsurile de protecție în vreme de pandemie, sfidând atât legile, cât și regulile de sănătate publică impuse în această perioadă, a reacționat declarând că Bănescu i-a fost student și că se încurcă în răspunsuri, adăugând totodată că Sfântul Vasile nu a murit când a vrut medicul, ci când a vrut Dumnezeu.

Citește și: Arhiepiscopia Tomisului contrazice Patriarhia, după ce Teodosie a împărtăşit copii cu aceeaşi linguriţă

„Hristos este doctorul suprem, iar cel care comentează este un laic care nu poate să înţeleagă ce trăieşte un slujitor care are grijă de păstoriții săi. Am citit (ce-a spus) şi m-am mirat. Mi-a fost student, dar vrând să dea răspunsuri de tot felul, se încurca în ele”, a spus Teodosie la Antena 3.

„E treaba medicilor să se implice, noi nu ne amestecăm. Avem mulți medici. Sunt și medici care sunt împotrivă. Noi ce să înțelegem? Spun că nu este ideal vaccinul. Noi nu ne amestecăm. Nu vorbim despre aceste adevăruri care nu sunt sigure (…) Mai mare protecţie ca a lui Dumnezeu nu putem avea.(…) Avem din viața Sfântului Vasile cel Mare, un medic iscusit îi spunea că e moarte, nu a murit când a vrut medicul, ci când a vrut Dumnezeu. S-a rugat la Dumnezeu și i-a împlinit planul pe care îl avea. Să nu amestecăm lucrurile”, a mai spus ierarhul.

Citește și: Teodosie încurajează enoriașii să le spună preoților să nu poarte mască la spovedanie. „Spuneți că v-a povățuit chiar un ierarh!“ VIDEO

În completare, purtătorul său de cvânt și de umbrelă, preotul Eugen Tănăsescu, la fel de celebru pentru declarațiile sale controversate, a încercat să liniștească apele după declarațiile înțepătoare ale șefului său, spunând că ÎPS Teodosie nu respinge actul medical și că Vasile Bănescu nu a înțeles până la capăt afirmațiile ierarhului.

Citește și: Preotul Tănăsescu, sfidător la adresa celor care au criticat limuzinele de la Catedrala Neamului: „Sunteţi invidioşi că nu apucaţi şi voi o tură cu ele“

„IPS Teodosie nu respinge actul medical, el însuși fiind un susținător al acestuia, declarând și public că a mijlocit pentru medicamente, tratamente și chiar operații pentru cei suferinzi. Deoarece însă nu se poate vaccina din motive medicale, a declarat clar că slujește zilnic cu nădejdea creștină că Dumnezeu este cel mai mare vaccin pentru dânsul. Asta nu îl face antivaccinist, deoarece el însuși apelează la alte vaccinuri la nevoie și chiar și față de vaccinurile anti-COVID nu se opune administrării lor, fiecare fiind liber să facă așa cum dorește.

Domnul Vasile Bănescu ori a fost greșit informat, ori nu a înțeles până la capăt afirmațiile IPS Teodosie, ori este victima unei campanii care încearcă să facă din preoți propagandiștii unui act medical, autoritățile neavând puterea de convingere necesară în fața poporului. Cum îl cunosc ca un om cu fine abilități intelectuale, înclin să cred că a fost greșit informat iar alții au exploatat conflictual spusele domniei sale.

Altfel, m-aș îngrozi și eu și, mai mult, aș înlemni, să aflu că purtătorul de cuvânt al BOR contrazice Rugăciunea în vreme de pandemie pe care chiar Patriarhia Română a trimis-o tuturor parohiilor, dar și Scriptura și Tradiția Bisericii, care afirmă clar că Dumnezeu este și doctorul sufletelor și AL TRUPURILOR și Îl rugăm să oprească boala, să vindece pe cei bolnavi și să ocrotească pe cei sănătoși.“, a scris Eugen Tănăsescu pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului îi numește „muiengiști“ pe protestatarii din piața Victoriei

(Visited 362 times, 2 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.