Social

Cum va fi iarna 2022-2023. ANM: „Nu va fi o iarnă blândă”

Iarna 2022-2023 nu va fi blândă, însă temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit.

Scris de 
 pe data 
21 octombrie, 2022

Este prima estimare a meteorologilor români, care nu exclud însă episoade cu fenomene extreme, inclusiv cod roșu de ninsori.

Gabriela Băncilă, director ANM, spune că cele mai ridicate temperaturi în această iarnă se vor înregistra în sud-estul țării.

„Iarnă n-aș numi-o blândă. Aș rămâne la o iarnă în care per total, cel puțin în luna decembrie temperaturile să fie mai ridicate decât în mod obișnuit.

Ceea ce nu exclude episoade cu valuri de aer rece, ceea ce nu exclude posibilitatea ca în anumite zone din țară să avem să înregistrăm episoade de viscol, fie că vorbim despre zona montană.

La fel de bine nu putem exclude posibilitatea ca în anumite zone din țară și mă refer cu precădere la partea de sud-sud-est a României, să vorbim despre precipitații sub formă lichidă.

CITEȘTE ȘI: RAR: Anvelopele de iarnă NU sunt obligatorii de la 1 noiembrie. Ce cauciucuri ALL Seasons sunt acceptate

Iar aceste informații pe care de altfel Administrația Națională de Meteorologie l-a precizat și în ședința care a avut loc în această dimineață la Guvern, aceste informații sunt și ele cât se poate de publice pe site-ul Copernicus, pentru că reprezintă, pe de o parte, ieșirile Centrului European pentru Prognoză Medie, cât și estimările fiecărui centru internațional care coroborează care oferă date ce sunt integrate în bun multi sistem”, a explicat Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Episoase chiar cu COD ROȘU de ninsori

În același ton a vorbit și meteorologul Florinela Georgescu, atragând atenția că ne vom confrunta cu siguranță cu fenomene meteo extreme: ninsori, viscol, temperaturi foarte scăzute.

”Este foarte devreme sa vorbim despre ce ne asteapta, putem face anumite detalii, sa ne aducem aminte ce inseamna o iarna, ger temperaturi care noptile pot coborî spre -20 de grade poate mai jos, dar nu sunt excluse si episoade cu vreme calda, valori peste 15 grade.

Momentan, cele mai timpurii semnale despre regimul temperaturilor arată că vom putea avea o iarna apropiata normelor, dar niciodata nu trebuie sa excludem aparitia fenomenelor severe pe un interval scurt de timp.

Pana acum, furtunile au fost asociate fenomenelor de vară, dar sezonul de iarna poate aduce si el episoade cu vant mai intens, episoade de viscol.

Asa cum am vazut si anul trecut cand fenomenele sunt severe si avertizarile sunt adecvate, si in sezonul rece este posibil sa apara avertizari de cod portcolaciu si rosu in situatiile severe”, a explicat Florinela Georgescu, meteorolog, la România Tv.

Actualitate