Frați creștini, în ziua de marți 11.06.2019, între orele 18.00 – 19.00, consilerii parohiei noastre, împreună cu dascălul bisericii vor trece pe la casele dumneavoastră pentru a colecta contribuția anuală“, se arată în anunțul parohiei Sf. Ioan Botezătorul, de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 101.

Anunțarea vizitei și mersul din ușă în ușă pentru colectarea de bani este o practică des întâlnită în rândul fețelor bisericești. Au fost chiar situații în care unii preoți au specificat și suma pe care enoriașii ar trebui să o aibă pregătită.

Contribuția anuală la care se referă reprezentanții bisericii este de fapt ajutorul financiar pe care oamenii îl dau bisericii de bună voie și pentru care ar trebui să primească chitanță. Însă în anunțul redactat de reprezentanții parohiei este omis faptul că această contribuție este benevolă.

Mai mult, refuzul plății acestei contribuții nu poate fi un impediment pentru îndeplinirea serviciilor religioase la care apelați în restul anului.

Potrivit Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR), contribuțiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către consiliul parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.

Anunțul de colectare a fost publicat și pe rețeaua Facebook, fapt ce a stârnit reacții de revoltă din partea a zeci de persoane, care critică preoții și biserica pentru numărul mare de activități pentru care sunt pretinse diferite sume de bani.

Să o iei la talpă ca să strângi bani pentru preafericitul și ÎPS mi se pare jalnic!“, a scris un constănțean.

 

(Visited 2.808 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.