Constanța

Primăria montează panourile „Parcare cu plată”. „Ora de parcare s-a dublat, parcometre nu sunt, ne-am intors la SMS dar la un preț dublu”

În curând, șoferii care parchează în Constanța vor trebui să scoată bani grei din buzunar. Primăria Constanța montează de zor panourile informative Parcare cu plată și modalitatea de achitare a tarifului de parcare.

Scris de 
 pe data 
16 iunie, 2021

Primăria Constanța a terminat toată treaba în oraș, așa că s-a apucat de montat indicatoare și panouri cu Parcarea cu plată, în curând urmând să intre în vigoare taxarea parcării.

În stațiunea Mamaia operațiunea se află spre final, așa că angajații Primăriei au trecut la zonele centrale din oraș. Panourile informative conțin prețurile parcării, precum și modalitatea de plată a tarifului.

Decanul Baroului Constanța, avocat Cătălin Filișan, a postat în această dimineață o poză cu acest panou, însoțită de mesajul:

„O zi buna sa aveti. Ora de parcare s-a dublat, parcometre nu sunt, ne-am intors la SMS dar la un pret dublu. Vreo 640 lei / luna pentru cine sta la munca 8 ore sau 7680 lei pe an”.

Potrivit unor surse din cadrul Baroului, mai mulți avocați lucrează la înaintarea unei acțiuni în instanță pentru anularea Regulamentului de parcare inițiat de primarul Vergil Chițac.

Potrivit Regulamentului, în zona 0, taxa de parcare va fi de 4 lei/ora, fără limită de timp, în zona 1 taxa va fi 3 lei/ora, iar în restul orașului 1 leu/ora. Cei care doresc să parcheze în zona 2, pot cumpăra vignete pentru 1 zi, 7 zile, 30 zile sau 1 an, fără a avea însă loc de parcare rezervat.

Abonamente la preț de diamante

Spre exemplu, dacă lucrezi în zona ICIL, Policlinica 2, Gara CFR sau Tomis III, str. Răscoalei sau Cuza Vodă și vrei să îți lași mașina într-o parcare publică, vei scoate din buzunar nu mai puțin de 499 lei/lună, ceea ce înseamnă 6.000 lei pe an. La banii aceștia nu vei avea însă un loc de parcare rezervat. Abonamentele de parcare au fost stabilite de primarul Vergil Chițac și votate cu mare bucurie de consilierii locali ai PNL și USR-PLUS.

În zona 0 a Constanței (vezi mai jos cum este împărțit orașul), cetățenii persoane fizice care nu locuiesc în zonă nu pot obține abonament de parcare, ci sunt nevoiți să achite taxa de parcare de 4 lei ora.

Instituțiile publice și persoanele juridice și PFA-urile pot obține un abonament de parcare la prețul de 199 lei/lună.

În zona 2 a Constanței, primele 30 de minute gratuite, după 30 de minute se taxează cu 1 leu/ora. În zona 2 sunt disponibile următoarele tipuri de abonamente: 1zi – 20 lei, 7 zile – 100 lei, 30 zile – 150 lei, 1 an – 199 lei. Aceste abonamente nu includ rezervarea locului de parcare

Principalele prevederi ale Regulamentului de pacări

 • În municipiul Constanța se vor institui 4 zone de taxare. Locurile de parcare aflate la distanță mai mică de 30 m de unități hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive vor putea fi atribuite acestora în baza unui abonament
 • Ocuparea unui loc de parcare în zonele 0 și 1 este permisă în baza unui tichet de parcare eliberat de parcometre/personal desemnat sau prin utilizarea sistemului de plată a taxei prin SMS.
 • Riveranii persoane fizice din Zona1 beneficiază la cerere de locuri de parcare rezervate prin abonament anual. În intervalul orar 08.00-16.00 de luni până vineri, locurile de parcare pe bază de abonament anual pot fi ocupate de orice altă persoană cu plata taxei de parcare.
 • Parcarea verde din zona Spitalului Județean face parte din zona 0 și îi sunt aplicate aceleași tarife.
 • În Zona 2 pentru ocuparea locurilor de parcare cu plată, utilizatorii vor achita anticipat fie tariful orar, fie abonamentul eliberat pentru 1 zi, 7 zile, 30 zile sau 1 an.
 • Riveranii persoane fizice din Zona 2 care nu dețin locuri de parcare, beneficiază la cerere de locuri de parcare rezervate pe bază de abonament anual, În intervalul orar 08.00-16.00 de luni până vineri, locurile de parcare pe bază de abonament anual pot fi ocupate de orice altă persoană cu plata taxei de parcare.
  Se interzice oarcarea vehiculelor cu masa mai mare de 3,5t în zona 2.
 • Parcările de reședință constituie Zona 3 a municipiului Constanța. În parcările de reședință se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament.
  Cetățenii care înregistrează cu datorii la SPIT sau cu restanțe la întreținere nu vor putea închiria loc de parcare.
 • Rezervarea locurilor de parcare de reședință se face în mod transparent printr-o platformă online astfel încât fiecare solicitant poate vizualiza locurile de parcare libere.
  Locurile de parcare rezervate de 5 ani sau mai mult anterior intrării în vigoare a prezentului regulament nu se vor mai prelungi automat.
  Rezervarea fiecărui loc de parcare de reședință se va realiza odată la 5 ani începând cu data la care platforma digitală este disponibilă.
  În intervalul orar 08.00-16.00, de luni până vineri, locurile de parcare de reședință libere pot fi ocupate de orice altă persoană decât titularul rezervării, doar cu plata tarifului de parcare aplicabil zonei.

Zona 0:
Parcare str. Traian – Curtea de Apel
Parcare str. Traian – Judecătorie – Tribunal – Cercul Militar
Parcare bd. Tomis – Tronsonal Capitol, str. Traian
Parcare Poșta Mare
Parcare Sala Sporturilor
Parcare str. Ștefan cel Mare – zona restaurant Zorile
Parcare Str. Ștefan cel Mare – Beta Caffe
Parcare str. Ștefan cel Mare – CEC Bank
Parcare bd. Ferdinand – zona Grand
Parcare Colegiul Mircea – aleea spre Teatrul Oleg Danovski
Parcare Portul Tomis
Parcare Poarta 1
Parcare str. Termele Romane
Stațiunea Mamaia (între 1 mai – 15 septembrie)
Parcare verde Spitalul Județean Constanța

TARIFE

Zona 0
Tarife: primele 30 de minute gratuite. după 30 de minute, 4 lei/ora.
Abonament: 199 lei/lună, nu include rezervarea unui loc de parcare.
Tichetul de parcare deteriorat/pierdut – 100 lei.

Zona1: primele 30 de minute gratuite. După 30 de minute, 3 lei/ora tva inclus.
Abonamente: pentru instituții publice și societăți comerciale – 199 lei/lună, fără rezervarea locului de parcare.
Pentru persoanele fizice, care nu domiciliază în zona1, 499 lei/lună.

Zona2
Primele 30 de minute gratuite, după 30 de minute 1 leu/ora. În zona 2 sunt disponibile următoarele tipuri de abonamente: 1zi – 20 lei, 7 zile – 100 lei, 30 zile – 150 lei, 1 an – 199 lei. Aceste abonamente nu includ rezervarea locului de parcare

Zona 3 parcări de reședință: taxa prevăzută de hotărâre anuală de aprobare a impozitelor șo taxelor locale.

În fundamentarea tarifelor, Primăria notează că pentru reabilitarea unui loc de parcare pe trama strada costă 3.459 lei, amenajarea unui nou loc de parcare tramă stradală – 4.767 lei; contruire loc de parcare în parcare supraetajată – 13.000 euro;

Conform referatelor tehnice, se notează că în anul 2020 au fost amenajate 2.191 locuri de parcare, iar în 2021 sunt estimate a se amenaja 860 noi locuri de parcare.

Potrivit estimărilor realizate de Horia Constantinescu, Primăria estimează următoarele venituri din încasarea taxei de parcare după cum urmează:
– încasări vignetă albă (360 lei/an): 43,2 milioane lei
– încasări parcări SMS: 36,6 milioane lei.

Total încasări suplimentare aprox. 80 milioane lei.

Actualitate