Actualitate Constanța

Raport ISU: Sute de blocuri noi din Constanţa nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu

Un raport întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, la solicitarea USR Constanţa, arată că sute de blocuri nou construite în ultimii ani pe raza municipiului nu au autorizaţii de securitate la incendiu. Dezvoltatorii imobiliari nu le-au solicitat, administraţiei locale nu i-a păsat, pompierii nu au făcut verificări, iar un incendiu precum cel din luna decembrie de pe stada Nicolae Grindeanu se poate repeta oricând.

Scris de 
 pe data 
9 februarie, 2022

Consilierii municipali USR au solicitat raportul ISU la scurt timp după ce, în luna decembrie, un incendiu a distrus un bloc cu 162 de apartamente de pe strada Nicolae Grindeanu din Constanţa. Pompierii declarau la vremea respectivă că dezvoltatorul imobiliar nu avea autorizaţie de securitate la incendiu.

Incediul, ce a fost provocat de doi minori, a izbucnit în parcarea clădirii. Reprezentanţii ISU au spus că sistemul de aspersoare nu s-a activat şi susţin că, dacă acesta ar fi fost funcţional, blocul nu ar mai fi luat foc.

În cursul anului 2021 au fost emise 31 de autorizaţii pentru construirea unor imobile de locuinţe prevăzute cu parcări. Doar o singură parcare are autorizaţia emisă de ISU Dobrogea.

Conform raportului întocmit de ISU Dobrogea, în Constanța există, chiar în acest moment, 277 de blocuri locuințe individuale în regim de P+4 și, mai mult, care nu dețin autorizație de securitate la incendiu.

Până la intrarea lor în legalitate, putem spune că avem 277 de posibile dezastre. Dacă mai adăugăm şi alte 77 de spaţii comerciale ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu în blocuri de locuit, suntem în fața unei teribile hărți cu 354 de mine, toate amorsate.“, a transmis consilierul municipal USR, Mihai Ochiuleţ.

Lucrurile nu trebuie să rămână aşa. Azi, mâine, oricând se poate repeta nenorocirea de pe strada Grindeanu! Din fericire, acolo nu a murit nimeni, dar de ce este nevoie ca cineva să plătească preţul suprem pentru a se face ceva?

Voi merge să prezint situația oricui vrea să stea de vorbă cu mine, de la primar și până la arhitectul-șef, le voi cere să dea publicității lista tuturor blocurilor care nu dețin autorizația de securitate la incendiu și îi voi ruga să ia legătura cu reprezentanții ISU Dobrogea, ieri dacă se poate.

În cel mai scurt timp posibil voi reveni și cu propuneri concrete de intrare în legalitate a tuturor clădirilor/spațiilor care funcționează astăzi bine-mersi fără autorizație de securitate la incendiu, dar mai ales cu reglementări care să nu mai permită vânzarea/funcționarea fără acest document care poate salva vieți“, a mai spus Mihai Ochiuleţ.

Actualitate