Actualitate Constanța

USR, protest la Prefectură. Se cere deblocarea referendumului de demitere a primarului din Agigea, Maricel Cîrjaliu

Primarul din Agigea, Maricel Cîrjaliu.

USR Constanţa anunţă organizarea unui miting în faţa Prefecturii Constanţa prin care îi cer prefectului PNL deblocarea procedurilor pentru organizarea referendumlui de demitere a primarului PSD de la Agigea, Maricel Cîrjaliu.

Scris de 
 pe data 
11 iulie, 2022

USR Constanţa transmite că prefectul PNL Silviu Coşa blochează organizarea referendumului de la Agigea, deşi toate semnăturile strânse au fost validate. Useriştii spun că sabotarea scrutinului este un rezultat al alianţei între PNL şi PSD, acuzând prefectul de încălcare a Legii şi principiilor democratice. Mitingul este anunţat pentru marţi, 12 iulie, de la ora 11.00, în faţa Prefecturii Constanţa.

„Au trecut 10 luni de când USR Agigea a reuşit să strângă 2.000 de semnături (din cele 1.850 necesare) pentru declanşarea procedurilor de organizare a referendumului pentru demiterea primarului PSD, Maricel Cîrjaliu. A durat 6 luni ca toate aceste semnături să fie, într-un final, validate de către Autoritatea Electorală Permanentă şi de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, fiind astfel confirmată legalitatea acestora.

Cu toate acestea, de mai bine de 3 luni, voinţa locuitorilor din Agigea nu poate fi exprimată democratic din cauză că prefectul PNL al judeţului Constanţa, Silviu Iulian Coşa a decis să blocheze întreaga iniţiativă cetăţenească. Prefectul refuză vehement numirea unei comisii pentru organizarea referendumului deşi, conform Codului Administrativ, este obligat să facă acest lucru.

Prin decizia sa, bazată pe o justificare lipsită de fundamente logice şi legale, PNL-istul Silviu Iulian Coşa protejează un baron PSD, care în prezent este trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu, pentru un prejudiciu de aproape 4 milioane de euro, un individ controversat pentru care 2.000 de oameni au semnat că nu îl mai vor primar.

În timp ce la Constanţa PNL şi PSD îşi unesc destinele politice şi tratează democraţia ca fiind doar un alt cuvânt pe care dă bine să-l rosteşti în campanie electorală, în judeţul Braşov (comuna Dumbrăviţa) va fi organizat primul referendum din istoria României pentru demiterea unui primar. Procedurile şi condiţiile îndeplinite au fost aceleaşi ca la Agigea, chiar şi reclamaţiile primarului vizat, însă prefectul de acolo a înţeles că Legea trebuie respectată şi că voinţa cetăţenilor este mai presus de orice ambiţii şi jocuri politice de culise. De precizat că semnăturile necesare de la Dumbrăviţa au fost strânse la o lună după cele de la Agigea. Deci la Braşov se poate. La Constanţa, nu.

Acest abuz fără precedent la adresa principiilor democratice trebuie să înceteze! De aceea, membri ai USR Constanţa (consilieri judeţeni, consilieri municipali, senatori, deputaţi), alături de locuitorii din Agigea îi vor cere prefectului Silviu Iulian Coşa să respecte Legea şi să deblocheze referendumul pentru demiterea baronului PSD, Maricel Cîrjaliu.“, se arată într-un comunicat transmis de USR Constanţa.

Actualitate