Actualitate Constanța

„Gunoaiele trebuie duse la gunoi, NU la DONAȚII“. Mesaj transmis de voluntarii care sortează bunurile donate pentru refugiații din Ucraina

Președintele Asociației Elevilor din Constanța, Adriana Dudună trage un semnal de alarmă asupra faptului că multe dintre obiectele donate la punctul de colectare de la Pavilionul Expozițional sunt deteriorate sau insalubre. Alți voluntari, veniți la sortat, susțin că unii dintre constănțeni pur și simplu și-au bătut joc.

Scris de 
 pe data 
7 martie, 2022

În decursul ultimelor zile, zeci de voluntari s-au strâns la Pavilionul Expozițional Constanța pentru a ajuta la colectarea și sortarea obiectelor și hainelor donate de constănțeni pentru refugiații războiului din Ucraina.

Cum poți oferi ajutor refugiaților din Ucraina. Unde te poţi înscrie ca volutar şi care sunt cele mai active grupuri de Facebook

Deși foarte mulți oameni s-au conformat și au înțeles importanța și necesitatea unor donații utile, există și indivizi care au îngrămădit în saci obiecte și haine ce nu pot fi folosite.

Adriana Dudună, președintele Asociației Elevilor Constanța și voluntar la sortarea donațiilor, a transmis un mesaj în care spune că „centrele de donare nu trebuie privite drept un sprijin în a face curățenia de primăvară, ci drept o modalitate de a ajuta niște oameni aflați în stare de suferință.“

Care e diferența dintre un centru de donat și o groapă de gunoi?

În acest weekend am fost prezentă alături de membrii Asociația Elevilor din Constanța la Pavilionul Expozițional Constanța ca voluntar pentru sortarea donațiilor. În urma experienței, vin cu următoarele precizări:

  1. GUNOAIELE TREBUIE DUSE LA GUNOI, NU LA DONAȚII!
    Multiplii cetățeni s-au mobilizat exemplar, donând produse sanitare, conserve, haine în condiții bune, pentru a ajuta refugiații ucraineni. Totuși, la polul opus, au existat și persoane ce au dat dovadă de mai puțină bunăvoință, donând haine ce se aflau în condiții insalubre/rupte sau inadecvate pentru refugiați (rochii de seară/etc.).

Deși suntem obișnuiți să mergem pe logica „lasă că nu strică”, articolele vestimentare aflate în astfel de condiții ajung unde ar fi trebuit să ajungă din start, la gunoi. Centrele de donare nu trebuie privite drept un sprijin în a face curățenia de primăvară, ci drept o modalitate de a ajuta niște oameni aflați în stare de suferință. În fapt, la acest moment la centru sunt destule haine, iar în acest sens recomand donarea de materiale sanitare în favoarea donării hainelor.

  1. Ce se va întâmpla cu hainele ce nu vor fi luate de refugiați?
    Numărul de haine este unul extrem de mare în comparație cu cererea venită din partea refugiaților ucraineni. În acest sens, consider că ar trebui ca Primăria Constanța să se mobilizeze și să găsească deja o soluție la această întrebare, identificând alte grupuri dezavantajate ce ar avea nevoie de sprijin, pentru ca lucrurile donate de oameni să nu ajungă aruncate odată cu finalizarea crizei.

Actualitate